Marvel Crisis Protokol

Af: Silas Heien

Marvel: Crisis Protocol - Ny spiller

Ny til Marvel: Crisis Protocol

Marvel: Crisis Protocol (MCP) er et skirmish miniature-spil med alle de mest kendte karakterer fra Marvel-universet. Hvis du er vild med superhelte- og skurke eller bare godt kunne tænke dig at spille et spil med færre figurer så tror jeg MCP er lige noget for dig.

MCP har en lang række hold. De bliver kaldt affiliations. En Affiliation består af nogle karakterer som danner en gruppe. Her er en liste af alle de affiliations der er indtil nu:

 • A-Force
 • Asgard
 • Avengers
 • Black Order
 • Brotherhood of mutants
 • Cabal
 • Criminal Syndicate
 • Defenders
 • Guardians Of The Galaxy
 • Inhumans
 • Spider-Foes
 • Uncanny X-Men
 • Wakanda
 • Web Warriors
 • X-Force

Som du kan se er der mange hold, men du skal ikke lade dig skræmme. Se, i MCP er der ikke nogen begrænsninger for hvilke figurer man kan spille. Her kan man sagtens spille Captain America, Magneto og Thanos på det samme hold. Men der er visse fordele ved at have et samlet hold. Og for det skal vi kigge på de der affiliations igen

Hver Affiliation har en leder. Den leder kommer med en bonus

Her kan man se Captain Americas Leadership ability. For at Cap og hans hold kan få adgang til denne bonus, skal mindst halvdelen af de figurer man har på sit hold, være på det holds bonus man går efter. Sagt på en anden måde, hvis man gerne vil have Cap’s leadership-ability skal mindst halvdelen af de figurer på hans hold være en Avenger.

Hvilken Affiliation skal jeg vælge?

Til det spørgsmål er der flere svar. For det første er der ikke noget rigtigt og forkert. Spiludviklerne Atomic Mass Games har gjort det sådan, at der ikke som sådan er en ”dårlig karakter.”

Jeg vil dog stadig anbefale at købe et coresæt til spillet.

I det får man to affiliations: Avengers og Cabal. Man får nok karakterer med til at man kan spille et spil. I den pakke får man nogle rigtig stabile karakterer, samt terninger, terræn, movement tools osv. Coresættet har, ligesom i mange andre spil, en meget høj værdi for hvad man får.

Efter det, vil jeg anbefale bare at gå efter de karakterer og affiliations du selv syntes ser sjove ud. Der er ingen grænser, men der er selvfølgelig forskellige play-styles for hver affiliation. Et godt eksempel er Web Warriors.

Det består af Spider-Man, Miles Morales osv. De er ikke særlig gode til at angribe, men de er hyper mobile og er meget svære at skade pga. deres Spider-sense. De forskellige Affiliation-taktiker vil jeg gå dybere ned i detalje i, i fremtidige artikler.

Der er også en række gode Hobby-redskaber der er gode at have, men der ville jeg henvende mig til Hobby sektionen HER for at læse mere.

Basingmaterial er ikke nødvendigt, da MCP-figurerne får nogle meget flotte baser med i pakken. Dem skal man bare male, og behøver ikke andet på baserne.

 

Gameplay

Har jeg fanget din interesse, men du er stadig i tvivl om gameplay-delen er noget for dig? Nu skal du høre. MCP bliver spillet på et 3×3 fod bord (90x90cm). På bordet er der en del terræn. Det er alt fra skraldespande, til biler og huse. Hvert stykke Terræn har en størrelse. Grunden for det er, at nogle karakterer kan samle terrænet op og kaste med det! Det er en aspekt som næsten ingen andre spil har, og gør det så det føles tematisk, fordi selvfølgelig kan hulk samle en lastbil op og kaste den. Karaktere har også størrelser som afgør hvor nemt det er at skubbe og kaste dem rundt. Størrelser går fra størrelse 1-5. En gennemsnitsperson er størrelse 2.

Ud over det, så er der altid 2 missioner i hvert spil. 1 extract mission og 1 secure. I extract missioner skal man typisk løbe op og samle noget op. Dette kan være noget værdifuldt som man ikke vil have modstanderen skal have, eller nogle borgere som man skal hjælpe. Secure missionerne er typisk en mission hvor man står ved missionen og får point derfra. Missioner hedder crisis i spillet.

Hvad så nu?

Nu vil jeg anbefale at du læser reglerne igennem. Hvis du ikke magter det, så er et demo spil også en rigtig god ide. Jeg ved at der er rigtig mange her rundt i landet, som mere end gerne vil stille op. Du kan med fordel joine den danske Facebook gruppe Marvel Crisis Protocol Danmark

Ellers så er der også en kæmpe online MCP community med folk fra alle lande. Du skal bare være medlem af serveren, og så er det bare at spørge om der er nogen som har lyst til at hjælpe dig med at komme i gang.

Jeg håber denne artikel gav dig noget indblik i spillet Marvel: Crisis Protocol, og gør det muligt for dig at komme i gangf